Cataract

Algemeen Cataract

Cataract is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kan u wazig gaan zien of last hebben van het licht. De ooglens bevindt zich achter de iris of regenboogvlies (het gekleurde deel van het oog) en de pupil (het zwarte rondje in het midden van het oog). Normaal gezien is de lens helder waardoor u scherp ziet. Als u ouder wordt kan de lens langzaam troebel worden. Hierdoor kan licht de binnenkant van het oog (het netvlies) minder goed bereiken en wordt het licht eerder uitgewaaierd. Het gevolg is dat u geen scherp beeld meer heeft.

Diagnose Cataract

De diagnose van cataract wordt door een oogarts gesteld door naar de ooglens te kijken. Bij cataract zal deze lens niet meer glashelder zijn, maar zijn er vertroebelingen in de lens zichtbaar.

Niet alle vertroebelingen van de lens zijn storend. Zo kan het zijn dat uw lens reeds vertroebeld is, maar dat u hier zelf geen hinder van ondervindt. Een operatie is dan natuurlijk nog niet aan de orde.

Het zicht kan ook wazig zijn door andere oogaandoeningen. Vandaar dat de oogarts het volledige oog zal bekijken. De sterkte van de bril moet bijvoorbeeld aangepast worden of het netvlies kan slijtage vertonen, zoals bij macula degeneratie. Ook dit kan een reden zijn om (nog) niet direct te opereren.

Vooronderzoeken bij Cataract

Als de diagnose cataract gesteld is en u ondervindt klachten van een verminderde visus, dan zal een cataractoperatie voorgesteld worden. Hiervoor worden er een aantal vooronderzoeken uitgevoerd om de juiste sterkte van de te implanteerbare lens te bepalen. Hierbij worden de lengte van uw oog en de kromming van uw hoornvlies gemeten. Deze oogmeting is pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten. De keuze van de sterkte van de kunstlens is ook afhankelijk van het andere oog. Daarom worden vaak beide ogen gemeten. Het type implantlens wordt met u besproken op consultatie.

Preoperatief is het belangrijk om uw thuismedicatie door te geven en de preoperatieve vragenlijst in te vullen. Geef altijd aan of u ergens allergisch voor bent. Als u bloedverdunnende medicatie neemt, hoeft u deze niet te stoppen. Afhankelijk van de resultaten krijgt u nog een bijkomend preoperatief onderzoek.

Behandeling van cataract

De behandeling van cataract is een operatie. Hierbij wordt met microscopische precisie de troebele lens verwijderd en vervangen door een heldere kunstlens. Dit is een éénmalige behandeling en duurt ongeveer 15 minuten. Deze vindt plaats onder lokale verdoving in dagziekenhuis.

Na de operatie

Na de operatie mag u naar huis. U zal oogdruppels voorgeschreven krijgen. Het oog is nog zeer kwetsbaar. U moet opletten voor stoten en wrijven. Ter bescherming krijgt u een plastic schelpje voor het geopereerde oog. Hierdoor kan u diepte en afstanden tijdelijk niet goed inschatten. Vandaar is het na de operatie afgeraden om zelf per auto of fiets naar huis te gaan. Veiligheidshalve is het best om u door een begeleider naar huis te laten brengen. De eerste week slaapt u best met deze oogschelp zodat u niet per ongeluk ’s nachts in uw oog wrijft.

Eindcontrole bij cataract

Ongeveer vier weken na de operatie beoordeelt de oogarts de postoperatieve situatie. Uw gezichtsscherpte wordt gecontroleerd en een eventuele brilsterkte wordt beoordeeld.

Nastaar

Na enkele jaren kan het zijn dat uw zicht opnieuw achteruit gaat. Het kan dat het zakje van de oorspronkelijke lens troebel is geworden. Dit kan eenvoudig op de consultatie met de YAG laser verholpen worden.

Voor verdere informatie verwijzen we u graag naar de folder ‘Cataract’ – klik hier- van het Jan Palfijnziekenhuis Gent.