Entropion / Ectropion

Algemeen

Het goed functioneren van de ogen hangt onder andere af van de positie en functie van de oogleden. De onderoogleden kunnen ‐ vooral op oudere leeftijd ‐ naar binnen of naar buiten draaien. Deze afwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het zien veroorzaken.

Een ectropion is een naar buiten gedraaid onderooglid.

Een entropion is een naar binnen gedraaid onderooglid.

Diagnose

De diagnose van ectropion/entropion wordt door de oogarts klinisch gesteld. De positie van de ooglidrand en de horizontale en verticale laxiteit worden beoordeeld.  

Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.

Bij een naar binnen gedraaid ooglid wrijven de wimpers tegen het oog. Dit veroorzaakt een rood geïrriteerd oog. Wanneer het entropion niet wordt behandeld, is er een risico dat het hoornvlies wordt beschadigd door het schuren van de ooglidhaartjes. Er kan dan een chronische wonde op het hoornvlies ontstaan.

Vooronderzoeken

Er worden preoperatieve klinische foto’s genomen.  

Preoperatief is het belangrijk om uw thuismedicatie door te geven en de preoperatieve vragenlijst in te vullen. Geef altijd aan of u ergens allergisch voor bent. Indien u bloedverdunnende medicatie neemt, zal deze in overleg met de huisarts gestopt of overbrugd worden.

Behandeling

Een entropion wordt altijd behandeld omwille van het risico op schade aan het hoornvlies. Een ectropion hangt af van de mate van irritatie en hoe fors het ooglid afstaat van het oog. De oogarts bespreekt met u de verschillende opties.

Deze operatie vindt plaats onder lokale verdoving in dagkliniek. Wij raden u aan om thuis voor de operatie 1 gram paracetamol in te nemen. Hierdoor voelt u mogelijk minder van de verdovingsprikjes. U kunt vooraf gewoon eten en drinken. U hoeft niet nuchter te zijn

Doel van de ingreep is om de wimpers terug in de normale positie te kunnen brengen. Er wordt een incisie gemaakt net onder de wimpers van het onderooglid. Is het onderooglid erg slap, dan wordt het ooglid ingekort. Bij een entropion wordt de spier opgezocht en terug op de normale positie gehecht.

Na de operatie

Na de operatie mag u naar huis. U zal oogzalf mee krijgen. U krijgt geen oogverband op de ogen, maar de oogleden kunnen wat gezwollen zijn, waardoor het toch veiliger is om u door een begeleider naar huis te laten brengen. Indien u pijn ervaart na de ingreep mag u steeds Paracetamol nemen. De eerste week mag u geen zware inspanning doen. Er komt een heel fijn litteken, mooi in de natuurlijke plooi van de oogleden. Na volledige genezing is het litteken daar normaal gezien zo goed als onzichtbaar. Absolute symmetrie is bij dubbelzijdige operaties niet te garanderen. 

Eindcontrole

Bij een entropion/ectropion correctie worden de draadjes na 7-10 dagen verwijderd. Na 2-3 maand wordt het resultaat beoordeeld.

Voor verdere informatie verwijzen we u graag naar de folder ‘Entropion/ectropion’ -KLIK hier- van het Jan Palfijnziekenhuis Gent.