Blefaroplastie

Algemeen ooglidcorrectie

Huidteveel in de oogleden wordt veroorzaakt door veroudering van de huid. De vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt ruimer. Meestal verslapt tegelijkertijd ook het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor kan het vet, dat zich normaal dieper in de oogkas bevindt, naar voren komen. Dit veroorzaakt volle oogleden of een zwelling in de ooghoek aan de kant van de neus. Huidteveel komt zelden bij jonge mensen voor. Erfelijke factoren spelen in dat geval een rol.

Diagnose ooglidcorrectie

De diagnose van dermatochalasis wordt door de oogarts klinisch gesteld. De hoeveelheid huid-en/of vet teveel, inclusief de stand van de oogleden en de wenkbrauwen worden bekeken. Uw wensen en verwachtingen worden besproken. Er wordt met u overlegd wat er mogelijk is en hoeveel weefsel er precies verwijderd moet worden. Er wordt gestreefd naar een frisse, onvermoeide blik zonder de vorm van uw ogen te veranderen.  

Vooronderzoeken ooglidcorrectie

Indien het huidteveel zodanig uitgesproken is, worden er bijkomende onderzoeken gedaan om te controleren of u voldoet aan de criteria voor terugbetaling. Er worden altijd preoperatieve klinische foto’s genomen. 

Preoperatief is het belangrijk om uw thuismedicatie door te geven en de preoperatieve vragenlijst in te vullen. Geef altijd aan of u ergens allergisch voor bent. Indien u bloedverdunnende medicatie neemt, zal deze in overleg met de huisarts gestopt of overbrugd worden. Afhankelijk van de resultaten krijgt u nog een bijkomend preoperatief onderzoek.

Behandeling ooglidcorrectie

Indien u hinder ondervindt van het huidteveel, is een operatie aangewezen. Deze vindt plaats onder lokale verdoving in het dagziekenhuis. U hoeft hiervoor niet nuchter te zijn. Meestal worden beide ogen tegelijk geopereerd. Vooraf wordt de huid nauwkeurig afgetekend. Nadien krijgt u lokale verdoving. Deze prik is redelijk venijnig. U kan vooraf eventueel 1g Paracetamol innemen. Verder voelt u normaal niets van de ingreep. Als dit toch het geval is, kan er wat lokale verdoving bij gegeven worden. De wonde wordt gesloten met een heel fijn draadje, dat na 7-10 dagen verwijderd wordt.

Na de operatie

Na de operatie mag u naar huis. U zal oogzalf of oogdruppels mee krijgen. U krijgt geen oogverband op de ogen, maar de oogleden kunnen wat gezwollen zijn, waardoor het toch veiliger is om u door een begeleider naar huis te laten brengen. Indien u pijn ervaart na de ingreep mag u steeds Paracetamol nemen. Omwille van de lokale zwelling kan het zijn dat de oogleden de eerste nachten niet volledig sluiten. Dit kan leiden tot droogte en een wazig zicht. Goed bevochtigen met oogzalf en oogdruppels is aangewezen. De eerste week mag u geen zware inspanning doen.  Er komt een heel fijn litteken, mooi in de natuurlijke plooi van de oogleden. Na volledige genezing is het litteken daar normaal gezien zo goed als onzichtbaar. Absolute symmetrie is bij dubbelzijdige operaties niet te garanderen. Na enkele weken kan u de indruk hebben dat er te weinig huid is weggenomen en het niet ‘strak’ genoeg is. Een oculoplastisch chirurg zal enkel het huidoverschot wegnemen en zeker niet meer, zodat het oog na de operatie normaal gesloten kan worden.

Eindcontrole ooglidcorrectie

Bij een blefaroplastie worden de draadjes na 7-10 dagen verwijderd. Na 2-3 maand wordt het resultaat beoordeeld.

 

Voor verdere informatie verwijzen we u graag naar de folder ‘Blefaroplastie’ – KLIK hier- van het Jan Palfijnziekenhuis Gent.