Pterygium

Algemeen pterygium

Een pterygium is een plooi van het slijmvlies meestal ter hoogte van de ooghoek aan de neus.  Deze plooi groeit geleidelijk over het hoornvlies als een soort driehoekig vleugeltje.De oorzaak van een pterygium is nog niet volledig gekend. Mogelijks is er een relatie met een verhoogde blootstelling aan zonlicht, hitte, droogte en stof. Soms is een pterygium het gevolg van ontstekingen in het hoornvlies en/of harde oogrok (sclera).

Diagnose pterygium

De diagnose van pterygium wordt door de oogarts klinisch gesteld. Men kan deze plooi ook met het blote oog zien.

In de meeste gevallen heeft men geen last van het pterygium. Er kunnen in het verloop van de tijd klachten zoals een rood oog, een branderig gevoel en tranen ontstaan. Het kan ook cosmetisch als storend ervaren worden. Als de klachten minimaal zijn, kunnen kunsttranen en oogzalf reeds soelaas bieden en is een operatie nog niet aan de orde.

Wanneer het pterygium groeit tot over de pupilopening, dan kan de gezichtsscherpte verminderen. In dit geval is een ingreep noodzakelijk.

Vooronderzoeken pterygium

Als de diagnose van een pterygium gesteld is en u ondervindt klachten van een verminderde zicht, dan zal een pterygiumoperatie voorgesteld worden. Hiervoor worden er een aantal vooronderzoeken gedaan, zoals een klinische foto en een topografie van het hoornvlies. Deze onderzoeken zijn pijnloos.

Preoperatief is het belangrijk om uw thuismedicatie door te geven en de preoperatieve vragenlijst in te vullen. Geef altijd aan of u ergens allergisch voor bent. Indien u bloedverdunnende medicatie neemt, zal deze in overleg met de huisarts gestopt of tijdelijk overbrugd worden. Afhankelijk van de resultaten krijgt u nog een bijkomend preoperatief onderzoek.

Behandeling pterygium

Bij een klein pterygium wordt vaak geprobeerd om met druppels/zalf het gevoel van irritatie te verminderen. Wanneer het echter blijft groeien, is een operatie aangewezen. Dit is de enige manier om het definitief te verwijderen. Dit is een ingreep die plaatsvindt onder algemene verdoving in dagziekenhuis.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie wordt het pterygium verwijderd. Vervolgens wordt er een nieuw laagje slijmvlies aangebracht. Dit slijmvlies wordt uit hetzelfde oog gehaald, meestal van onder het bovenste ooglid. Door dit nieuwe slijmvlieslaagje vermindert de kans op een herval.

Het laagje slijmvlies wordt vastgezet met hechtingen die binnen 3-4 weken spontaan oplossen.

De operatie duurt ongeveer 50-60 min.

Na de operatie

Na de operatie mag u naar huis. U zal oogzalf en gel voorgeschreven krijgen. Het oog is nog zeer kwetsbaar. U moet opletten voor stoten en wrijven. Ter bescherming krijgt u een oogverband met een plastic schelpje voor het geopereerde oog. Hierdoor kan u diepte en afstanden tijdelijk niet goed inschatten. Vandaar is het na de operatie afgeraden om zelf per auto of fiets naar huis te gaan. Veiligheidshalve is het best om u door een begeleider naar huis te laten brengen. De eerste 2weken slaapt u best met deze oogschelp zodat u niet per ongeluk ’s nachts in uw oog wrijft.  

Eindcontrole pterygium

Ongeveer 6-8 weken na de operatie beoordeelt de oogarts de postoperatieve situatie. Uw gezichtsscherpte wordt gecontroleerd en een eventuele verandering van brilsterkte wordt beoordeeld.

Voor verdere informatie verwijzen we u graag naar de folder ‘pterygium’ -KLIK hier- van het Jan Palfijnziekenhuis Gent.